A Margit-híd közelében megtalálták az elsüllyedt hajó roncsait

0

Megtalálták a szerda esti dunai hajóbalesetben elsüllyedt hajó roncsát – értesült az M1 aktuális csatorna. A tudósító szerint a roncs a Margit híd pillérétől három méterre van a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni.

A körülmények eddig is igen nehezek voltak a Duna magas vízállása, nagy sodrása és zavarossága miatt, ráadásul éppen ma indul egy újabb árhullám.

Az elsüllyedt, kisebbik hajón koreai turisták utaztak, 33-an, kéttagú magyar személyzettel. Az MTI szerint Mun Dzse In dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el a bajba jutottak és családjuk megsegítésére. A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

Magáról a balesetről csütörtökön reggel annyit tudni nagy valószínűséggel, hogy egy nagy, 130 méternél hosszabb turistahajóval ütközött az elvileg 60 fő befogadására képes, BKK-hajó méretű Hableány, olyan sebességnél, hogy a nagyobbik hajó azonnal maga alá gyűrte és elsüllyesztette a kisebbiket. Eszerint a Hableány kerülhetett valahogyan – műszaki hiba, lerobbanás vagy felelőtlen manőver miatt – a szállodahajó útjába.

Az erőteljes ütközés és a gyors süllyedés miatt könnyen lehet, hogy az áldozatok egy része a roncsba szorult.

Tóth Mihály, a Hableányt tulajdonló Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka azt mondta: rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. Azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz.

 

Via: MTI

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.