Hihetetlen adatokat közölt az Országos Meteorológiai Szolgálat

0

A fővárosi és az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt keddre virradóra – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Mint írták: az országos rekord mostanáig 15,1 fok volt, amelyet 1981-ben Makón mérek. Most ennél több mint 1 fokkal melegebb volt Pécs Árpádtetőn, ahol mindössze 16,4 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet a leghidegebb órákban.

A fővárosban is 1981-ben volt a legenyhébb mostanáig az október 22-i hajnal, akkor 13,9 fokot regisztráltak. Most viszont a János-hegyen csupán 14,4 fokig csökkent a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint marad az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb, száraz, napsütéses idő. Továbbra is többfelé 20, helyenként 25 fok felett alakulnak a maximumok, a minimumok sok helyen 10 fok körül maradnak. A hétvégére pár fokos mérséklődésre számíthatunk.

10 fokkal melegebb van a szokásosnál

Az elmúlt napokban több melegrekord is megdőlt, október 20-án, vasárnap országos átlagban 24 fok körül volt a hőmérséklet, ami 10 fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál.

A legkevésbé, 15,9 fokig Balatonlellén süllyedt a hőmérséklet, ez új rekord az 1953-as badacsonytomaji 15,3 fok után. Megdőlt a fővárosi melegrekord is.
A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka ismét rekordenyhe volt:

a Veszprém megyei Balatonedericsen és a Zala megyei Iklódbördőcén mindössze 16 fokig csökkent a hőmérséklet, ez három tizeddel magasabb az eddigi rekordnál, amit 2013-ban Kaposváron rögzítettek.

A hajnali után aztán hétfőn napközben további melegrekordok dőltek meg, az új országos napi rekord 28 fok lett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa, Pátkai Zsolt elmondta:

“a fővárosban mostanáig 25 fok volt a rekord, amelyet 1943-ban mértek. Hétfőn ennél több mint fél fokkal melegebb volt Pestszentlőrincen, ahol 25,6 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az október 21-ei országos melegrekord 2019-ig 25,6 fok volt, amelyet 1935-ben Nyíregyházán és Baján mértek. Most viszont Adonyban – ahol vasárnap is megdőlt a melegrekord – 28 fokig melegedett a levegő.”

– mondta a meteorológus.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.