Új járványtünetek jelentek meg!

0

Már nem csak a magas láz és a száraz köhögés adhat okot a gyanúra, egyre több atipikus szimptóma jelenik meg a fertőzötteknél. Lássuk, melyek voltak az eddigiek és melyek az új koronavírus tünetek.

Az ismert tünetek

Az eddigi ismereteink alapján az új típusú koronavírus jellemzően a légutakat támadja meg, megfázáshoz, influenzához hasonló tüneteket okozva. Fertőzöttségre az alábbi jelek utalhatnak:

láz

légzési nehézségek, légszomj

száraz köhögés

fejfájás

levertség, fáradtság- és gyengeségérzés

étvágytalanság, émelygés

hasmenés

torokfájás

orrfolyás, bedugult orr

A korona-vírus lappangási ideje – jelenlegi tudásunk szerint- 2-14 nap, de egyes szakemberek szerint akár 27 nap is lehet. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, van, aki szinte teljesen tünetmentes, másoknak pedig csak enyhe tüneteik vannak, de ők is fertőzőek, tehát átadhatják a betegséget másoknak.

[contentcards url=”http://famiily.hu/koronavirus-tunetei/”]

Új koronavírus tünetek: Egyre több az új, atipikus tünet

A járvány miatt felállított kínai kutatócsoport legújabb megfigyelései szerint a fentiekben felsoroltakon kívül újabb tünetek is megjelentek, melyek koronavírus-fertőzésre utalhatnak. Sok betegnél pedig egy teljesen más, új panasz az egyetlen szimptóma.

A megfigyelések szerint több fertőzöttnél egyáltalán nem jelentkeztek légúti tünetek, a betegségre emésztőrendszeri tünetek – étvágytalanság, hasmenés hívták fel a figyelmet,

melyekhez a szaglás részleges vagy teljes elvesztése, valamint néhány esetben az ízérzékelés zavara is társult.

Dr. Michael Hirsh, az amerikai Worcester Division of Public Health igazgatója elmondta, hogy a város kórházaiban egyre több olyan COVID-19-fertőzött jelentkezik, aki csak és kizárólag hasi fájdalomról és diszkomfortérzetről számolt be.

„Ennek az a magyarázata, hogy ha a tüdőlebenyek nagyon be vannak gyulladva, a rekeszizom irritációja hasi fájdalmat idézhet elő.”- nyilatkozta az orvos.

A kutatók szerint a friss eredményeik alapján érdemes lehet átdolgozni a páciensek kezelésére vonatkozó protokollt, és az emésztőrendszeri tüneteket produkáló eseteknél már korábban élni kellene a fertőzés gyanújával, és nem lenne szabad megvárni, amíg a légzőszervi panaszok is kialakulnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hasmenést, a hányingert és a hányást egyelőre a legritkább panaszok közé sorolja.

[contentcards url=”http://famiily.hu/koronavirus-megelozese/”]

A megelőzés alapszabályai

A COVID-19 terjedésével kapcsolatban továbbra is igaz, hogy elsődlegesen cseppfertőzéssel terjed, de nem kizárt, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is elkaphatjuk a betegséget.

A megelőzéséhez, a megfertőződés esélyének csökkentéséhez a már jól ismert higiéniai alapszabályok betartására van szükség:

Rendszeresen és alaposan mossunk kezet szappannal, alkalmanként legalább 20-30 másodpercig!

Ha nincs lehetőségünk a szappanos kézmosásra, alkalmazzunk alkoholos fertőtlenítő kéztisztító készítményt!

Tüsszentéskor, köhögéskor tegyünk zsebkendőt az arcunk elé, vagy köhögjünk, tüsszentsünk a könyökhajlatunkba!

Maradjunk otthon!

Rendszeresen mozogjunk és amíg lehet, menjünk ki a friss levegőre, lehetőleg olyan helyre, ahol nincsenek sokan és tartsuk másoktól a legalább másfél méteres távolságot!

Ha megbetegedtünk, viseljünk az orrot és a szájat takaró arcmaszkot!

 

 

via. famiily.hu

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.