El akartak lopni 40 kg homokot…

0

Nem tudták, hogy bűncselekményt követnek el, védekezik az a francia pár, aki 40 kiló homokkal bukott le Szardíniában. Az olasz sziget népszerű strandjainak védelmére alkotott jogszabály alapján tilos homokot elvinni onnan, pláne ekkora mennyiségben.

A francia pár amúgy azt állította, hogy a negyven kiló, vagyis jó bőröndnyi homokot “szuvenírnek” szánták.
Most egytől hat évig terjedő börtönre ítélhetik őket lopás miatt, amit csak súlyosbít, hogy a helyi törvények “közszolgáltatásként” tartják számon a fehér homokot.

A pár 14 PET-palackban próbálta kicsempészni a Chia strandjáról begyűjtött homokot. A Toulonba tartó kompnál kapták el őket.

A homoklopás amúgy komoly probléma, a helyi hatóságok szerint évente több tonnányit hordhatnak el a turisták a sziget legendás homokjából. “A homokos strandok Szardínia legfőbb attrakciói. Ezeket két dolog fenyegeti: a természetes erózió, illetve a homoklopás” – mondta Pierluigi Cocco helyi környezettudós.

Szerinte az ugyan ritka, hogy egy pár próbáljon 40 kiló homokot elcipelni, de csak ha a szigetre évente érkező egymillió turista öt százaléka fele ennyit visz el, az már ezer tonna homok.

(Via BBC)

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.