Valami érdekes dolog történik a Mars bolygón

0

Először sikerült megmérniük a NASA tudósainak a Mars légkörét alkotó gázok szezonális változásait, és rögtön szembe is találták magukat egy érdekes problémával: az adatok alapján a legtöbb földi élőlénynek nélkülözhetetlen oxigén mennyisége olyan módon váltakozik, amire egyetlen ismert kémiai folyamat sem ad magyarázatot – olvasható a NASA honlapján.
A Curiosity marsjáró a SAM (Sample Analysis at Mars) műszeregyüttesének segítségével három marsi éven, vagyis közel hat földi éven keresztül szívta magába a Gale-kráter levegőjét, hogy elemezni tudja annak összetételét. Az adatok alapján a marsi atmoszférának a felszín közelében

– 95 százaléka szén-dioxid,
– 2,6 százaléka molekuláris nitrogén,
– 1,9 százaléka argon,
– 0,16 százaléka molekuláris oxigén
– és 0,06 százaléka szén-monoxid.

Emellett arra is fény derült, hogy a marsi levegőben található molekulák hogyan változnak az év során a légnyomásban beálló különbségek miatt. A sarkokon megfagyó szén-dioxid miatt télen a légnyomás bolygó szerte lecsökken, tavasszal viszont a gáz visszakerül a légkörbe, ezzel növekedést idéz elő. A mostani kutatás alapján ebben a környezetben a nitrogén és az argon kiszámíthatóan viselkedik – vagyis a koncentrációjuk egész évben a szén-dioxid mennyiségéhez viszonyul –, az oxigén viszont nem követi ezt a mintát.

Fotó: Melissa Trainer / Dan Gallagher / NASA Goddard

A gáz mennyisége tavasszal és nyáron akár 30 százalékkal is megnőtt, és csak ősszel esett vissza a jóslatoknak megfelelő szintre. Ez a változás konzisztens volt az évek során, bár a légkörbe kerülő oxigén mennyiségében azért volt eltérés, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a bolygón valami termeli, aztán elszívja a gázt.

Tovább az index.hu weboldalon.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.