A WHO cáfolja, hogy lenne ismert gyógymód a koronavírusra

0

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint „áttörő” jelentőségű gyógyszereket fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.
Egy kínai televízió arról számolt be, hogy a Csöcsiangi Egyetem kutatói hatékony gyógyszert találtak az új vírusra, míg a brit Sky News szerint, kutatók „jelentős áttörést” értek el a védőoltás kifejlesztésében.
A sajtóhírekre reagálva, Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője kijelentette: „nincsenek ismert terápiák a 2019-nCov vírus ellen, és a WHO véletlenszerű ellenőrző próbákat javasol a hatékonyság és a biztonságosság mérésére”.
Egy kórokozó elleni védőoltás kidolgozása és tesztelése rendszerint éveket vesz igénybe, és gyakran jár „csapdákkal és kudarcokkal” – tette hozzá.
A tudósok szerint, még az új technológiáknak köszönhető gyorsított ütemben is legkorábban idén júniusban kerülhet abba az új koronavírus elleni védőoltás, hogy embereken is kipróbálják.
A fertőzött betegeiket kezelni kívánó orvosok feltehetően más vírusfertőzésekre alkalmazott, engedélyezett gyógyszerekkel próbálkoznak, hogy lássák, van-e hatásuk, amíg az új gyógyszerek fejlesztés alatt vannak.
A Gilead amerikai gyógyszergyár közölte, hogy az új koronavírus által megfertőzött kínai betegeken megkezdte egy Remdesivir nevű kísérleti szer tesztelését, de hangsúlyozta, hogy a munka jelenleg kutatási szakaszban van.

BBC

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.