Így készítsd fel a gyomrod és a májad egy ivós estére!

0

Mit egyél ivás előtt?

Örökérvényű kérdés, hogy mit érdemes és mit nem érdemes fogyasztanunk, mielőtt italozásra adnánk a fejünket. Bizonyos ételekkel ugyanis megelőzhetjük az esetlegesen kialakuló későbbi problémákat és a másnaposságot. Következzenek jól bevált tippek kezdőknek és haladóknak.

Amennyiben hosszabb, éjszakába nyúló italozásra készülünk (mert ugye itt az esküvői és a fesztiválszezon), érdemes jó előre gondolkodnunk az elfogyasztandó ételeket illetően. Kivételesen most nem az éjféli töltött káposztára és a hajnali életmentő hamburgerre gondolunk. Mielőtt elindulnánk életünk legnagyobb bulijába, mindenképpen érdemes egy kis kenyeret elmajszolnunk, rajta vagy mellette néhány kanál olajjal, ez ugyanis kellően kibéleli a gyomrunkat, és lassítja az alkohol gyomorfalon át történő felszívódását.

A legjobb, ha összekötjük a kellemeset a hasznossal: vegyünk egy kevés friss rozmaringot, aprítsuk fel, és keverjük el extra szűz olívaolajjal. Már csak egy friss, ropogós bagettre lesz szükségünk, és voilá!

Kész is a tökéletes előétel. Az igazi ínyencek készíthetnek mellé sajt- és sonkatálat is, így maximalizálva az élvezeteket.

Azt valószínűleg nem kell részleteibe menően magyaráznunk, miért nem érdemes semmilyen körülmények között sem éhgyomorra borozgatni. Ha ugyanis a gyomrunk teljesen üres, az alkohol a kelleténél jóval gyorsabban szívódik fel, és viszonylag hamar élvezhetjük áldásos (és kevésbé áldásos) hatásait.

Amennyiben szeretnénk hajnalig talpon maradni, semmiképp se kezdjünk italozásba, ha előzőleg nem ettünk semmit. De ha nem vagyunk a lilahagymás zsíros kenyér vagy a rozmaringos olaj nagy rajongói, úgy kivételesen egy jól összeállított hamburger vagy pizza is a segítségünkre lehet az okos italozásban.

A sült krumpli ugyanilyen remek választásnak bizonyul bulizás előtt, a benne található szénhidrát ugyanis jó alaposan megnehezíti az alkohol felszívódását a szervezetben. Ugyanez vonatkozik a tészta alapú ételekre is. De vigyázat! Semmiképp se fogyasszunk tejszínes szószokat, ezek ugyanis igencsak megkavarhatják a gyomrot az alkohol társaságában.

Köztudott tény, hogy az olajos magvak – például egy kis marék dió – rendkívül jó hatással lehetnek szervezetünkre a másnaposság megelőzésében. A legújabb kutatások szerint azonban érdemes egy kevés körtét vagy körtelevet is beépítenünk az italozás előtti menübe, a körtében található rostok ugyanis segítik az emésztést, így a másnaposság kínzó tüneteit is enyhíthetik.

Reméljük, hogy fenti tippjeink segítségedre lesznek a mértéktartó, helyes és legfőképp élvezetes borozás, bulizás, italozás során.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.