Következzenek azok az ételek, amiket soha ne fogyassz, miután lejárt a szavatosságuk!

0

1. Tojás

Ha azon agyalsz, hogy vajon biztonsággal megeheted-e még azt tojást a hűtőben, amiről fogalmad sincs, hogy mikor került oda, teszteld le. Tedd egy tál vízbe: ha lesüllyed, biztosan jó még, ha felúszik a víz felszínére, már nem friss, de attól még lehet ehető. Törd fel és ha a fehérje elszíneződött vagy nem jó az illata, válj meg tőle. A szakértők szerint 7,2 fokos hűtőben tartva 4 hétig gond nélkül fogyaszthatod.

2. Darált hús

A darált húst a vásárlástól számított két napon belül el kell fogyasztani – mondják a szakértők. Vagy pedig le kell fagyasztani, mivel a baktériumok, amelyek eredetileg a hús felszínén helyezkedtek el, a darálás miatt belekeverednek a húsba, ezzel növelve az ételmérgezés vagy más betegségek kockázatát.

3. Felvágottak

A felvágottak körülbelül három–öt napig fogyaszthatók biztonságosan, ezért fontos, hogy csak annyit vásárolj belőlük, amit abban az időszakban reálisan meg is eszel majd. A vákuumfóliás felvágottak két héttel hosszabb ideig fogyaszthatók, mint a frissen szeletelt fajták, hacsak nem bontod fel őket. Onnantól azonban ugyanaz a három–öt napos szabály érvényes rájuk is. Ezek a húskészítmények nagyon érzékenyek a Listeria baktériumra, ami hideg környezetben is könnyedén elszaporodik.

4. Csírák

A csírákat meleg és nedves körülmények között termesztik, amivel potenciális jelöltekké válnak a baktériumok és a penész számára. Mindig érdemes megmosni őket fogyasztás előtt, és a szakértők szerint érdemes a vásárlástól számított 2-3 napon belül elfogyasztani őket. Ezután már mindenképp hőkezelni kell.

5. Puha sajtok

A keményebb sajtok, például a cheddar vagy a gouda hosszabb ideig tárolhatók a hűtőszekrényben, mivel a baktériumoknak és a penésznek nehezebb áthatolniuk rajtuk. A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szerint ha megjelenik rajtuk egy kis penész, elég levágni róluk, és a sajt többi részét még így is felhasználhatjuk. A lágyabb sajtok, például a ricotta, a krémsajt vagy a kecskesajt érzékenyebbek a baktériumokra, ezért ha a romlás első jeleit veszed észre rajtuk vagy már lejárt a szavatosságuk, mindenképp dobd ki őket. Általános szabály tehát: minél lágyabb egy sajt, annál rövidebb az eltarthatósági ideje.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.