Mutatunk egy nagyon ütős vitaminbombát

0

A savanyú káposzta népszerűsége azóta is töretlen, hiszen ez az egyik legegészségesebb étel, amit télen fogyaszthatunk.

Ráadásul a savanyítás nem csupán a tartósítás kérdését oldja meg, hanem az eljárás során a káposzta még számos olyan pozitív tulajdonságot felvesz, amelyekkel a friss káposzta nem rendelkezik.

A savanyú káposzta rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz,
rostokat, fehérjét, nátriumot, vasat, mangánt, folsavat, rezet, káliumot, valamint C6-, B- és K-vitamint. A savanyítás ideje alatt a mikroorganizmusok a káposztában található cukrot szén-dioxiddá és szerves savakká alakítják.

Létrejönnek a probiotikumok is, amelyek könnyebben emészthetővé teszik az ételt, így gyomrunk jobban fel tudja szívni a káposztában rejlő vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezért egészségesebb a savanyú káposzta, mint a friss.

A probiotikumok segítik fenntartani a gyomrunkban található baktériumok között az egyensúlyt, amely végeredményben az immunrendszerünket erősíti. A káposzta gazdag C-vitaminban, valamint vastartalma szintén immunerősítő hatású, ez különösen jól jön a tél beköszöntével.

A fogyásban is segíthet alacsony kalória- és magas rosttartalma révén. Ha sok rostot fogyasztunk, előbb érezzük magunkat jóllakottnak, így csökkenthetjük a kalóriabevitelünket. Antioxidánsokat szintén tartalmaz, amelyek segíthetnek bizonyos típusú rákbetegségek kialakulásának megelőzésében azzal, hogy megakadályozzák a sejtek mutációját. A fent említett sok rost és probiotikum további előnyös hatásai közé sorolhatjuk, hogy csökkentik a koleszterinszintünket és a vérnyomásunkat.

Emellett a káposzta egyike a kevés természetes K2-vitamin-forrásnak is, amely a kutatók szerint megakadályozza a kalcium lerakódását az artériákban. Ezek a hatások összességében a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát csökkentik. Ugyanez a vitamin a csontokba viszont segíti a kalcium beépülését, így erősítve azokat. Fontos, hogy a levét is fogyasszuk. Kitűnően tisztítja a bélrendszert, elpusztítja a bélflórában található káros baktériumokat, emellett a májat is tehermentesíti.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.