A karantén jó alkalom, hogy felülvizsgáljuk a fogyasztási szokásainkat

0

A WWF és az Energiaklub segítségével összeszedtünk pár tippet, amik talán triviálisnak tűnnek, de nemcsak az ökolábnyomunkat csökkentik, hanem a közüzemi számlákat is.

Egyelőre nem lehet felmérni a járvány összes környezeti hatását, de nyilvánvalóan vannak köztük pozitívak, mint a károsanyag-kibocsátás ideiglenes csökkenése, és negatívak is, mint az egyszer használatos műanyag eszközök nagyobb használata, vagy a pánikvásárlás okozta élelmiszer-pazarlás.
Kapcsolódó

Most többnyire a négy fal közé zárva, a környezettől a szokásosnál is jobban eltávolodva élünk, paradox módon mégis mintha az otthonmaradással már önmagában is környezetbarátabb módra váltottunk volna: kevesebbet fogyasztunk, radikálisan kevesebbet közlekedünk, a kibocsátáscsökkentés légköri hatásai Magyarországon és az egész világon is jól láthatóak.

A természethiánynak azonban önmagában is rossz társadalmi és mentális hatásai lehetnek, ezért most is fontos lenne minél többet kint lenni, bár a járványhelyzettől nagyon tartó helyi önkormányzatok ezt nem nagyon akarják megengedni. Ha valaki fenntarthatóságban, fenntartható fejlődésben gondolkodik, a mostani karanténos idők biztosan nem ilyen, és a korlátozásokhoz fűződő zöld reményekkel már csak ezért is érdemes óvatosnak lenni.

Amíg azonban otthon vagyunk, leginkább otthon tudunk környezettudatosak lenni. Ez nemcsak pótcselekvés: A szennyezés és járulékos hatásai, az üvegházhatású gázok kibocsátása jelentős mértékben a háztartásokhoz kötődik – akkor is, ha az (áttételesen szintén fogyasztói igényeket kielégítő) ipari szennyezés arányaiban jelentősebb. Mi most ahhoz gyűjtöttünk össze néhány egyszerű, otthon is jól alkalmazható ötletet, hogy hogyan tudunk nem csak szavakban környezettudatos módon élni otthon, a négy fal között.

A tippek jó részét a WWF Magyarország és az Energiaklub adta.

Tovább az index.hu-n.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.