Jönnek a papíralapú kólásüvegek

0

Több gyártó is alkalmazná az új megoldást, amely jóval kevesebb műanyagot tartalmaz.

Az elmúlt néhány évben egyre divatosabbá vált a környezetvédelem kérdése, ahogy az egyes gyártók is már részben az úgynevezett zöld szempontok alapján igyekeztek körülírni magukat, megtartva a korábban kiharcolt imázsukat. Most egyszerre két neves szereplő jelentette be, hogy „papírpalackokkal” próbálkoznak, ezek ugyanis jelentős mértékben csökkentik majd a műanyag szemét mennyiségét.

A napokban először a Carlsberg, majd pedig a Coca-Cola jelezte, hogy a holland illetőségű Paboco (Paper Bottle Company) közreműködésével érnék el a kitűzött célt, amely egyben a környezet megóvását, a további károsodás megelőzését is elhozhatja. A Coca-Cola, amelyet az utóbbi időben számos kritika ért, ezt pedig további hangzatos kijelentésekkel és távlati célok kitűzésével igyekeztek ellensúlyozni, azt emelte ki, hogy a végső cél a teljes mértékben újrahasznosítható, természetes eredetű csomagolások bevezetése, ez azonban még odébb van.

A külsős beszámolókban viszont már több konkrét számot is megemlítenek, így ezek révén némileg tisztább képet kapunk a jelenlegi helyzetről. Bár a kólás cég immár az óceánból begyűjtött műanyagból is készít új palackokat (ahogy az a lenti videóban is látható) ez még nyilván nem ugyanazt jelenti.

A Carlsberg bejelentése kapcsán már megjegyzik, hogy a holland partner két eltérő prototípust dolgozott ki, ezek egyike egy vékony PET, a másik pedig természetes eredetű PEF polimerfilmet alkalmaz a fa rostokból készült borítás alatt, hogy megelőzze a folyékony nedű átszivárgását.

Ez tehát még nem teljes mértékben papírból készült megoldás, viszont a 2015 óta folyamatosan dolgozó holland cég távlati célja még mindig ez, vagyis a polimerek teljes száműzése, itt pedig nagyon sok múlik majd azon, hogy ezek a nagy gyártók mennyiben működnek közre, hiszen ezzel folyamatos igényt támasztanak majd a fejlesztésre.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.