Milyen gyakori a lábfétis?!

0

Vajon mi az a tényező a női láb kapcsán, ami felizgatja a férfiakat?

Talán a szag (illat)? Az íze? Az érzés, amikor megfogod? Talán egy alárendeltségi szerepnek van köze hozzá?

Igazán egyszerű kérdések, de eddig nem igazán készült kutatás vagy tanulmány azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a lábfétis hátterében.

Most egy kis fényt gyújthatunk ebben a kérdéskörben is, ugyanis Dr. Justin Lehmiller az Amerikai Kinsey Intézet kutató munkatársa és a “Tell Me What You Want” szerzője megkérdezett 4000 Amerikait a szexuális fantáziájukról.

Hogy is néz ki a lábfétis?

A fétisek úgy általában – akár láb, akár más – egy “többérzéki élményt” nyújtanak. Lehmiller szerint “a különböző emberek teljesen különböző dolgokat találhatnak, ami felkelti az érdeklődésüket a fétisükkel kapcsolatban”.

Lábfétis esetén a leggyakoribb ilyen tényező a lábak vizuális megjelenése, de ugyan így izgalmas lehet a lábak nyalogatása, megérintése, és ezek aktus közbeni alkalmazása.

Az emberek a fenti dolgok bármilyen kombinációjában érdekeltek lehetnek, de egyáltalán nincs határ a lábbal kapcsolatban: sokan azt is szeretik ha rájuk lépnek, vagy ha segíthetnek a lábbelit le-vagy fölvenni.
Milyen gyakori a lábfétis?

Elég nehéz pontos számot mondani erre, de a Psychology Today szerint a lábfétis leggyakoribb fétisek között van.

Lehmiller saját munkája alapján a megkérdezettek 14%-ának volt már valamilyen lábbal kapcsolatos fantáziálása.

“Fontos megjegyezni, hogy aki már fantáziált lábakról valamilyen formában, nem feltétlenül jelenti azt, hogy lábfétise van. Csupán annyit jelent, hogy legalább egyszer már eljátszott a gondolattal” – mondja a kutató.
Ha különböző csoportokra bontjuk, így néz ki a lábról fantáziálók száma:

– 5% heteroszexuális nők
– 18% heteroszexuális férfiak
– 11% leszbikus vagy biszexuális nők
– 21% meleg vagy biszexuális férfiak

De mi okozhatja a lábfétist?

Az emberekben teljesen különböző okok miatt alakulnak ki fétisek, de ami biztos, hogy a nagy részük “tanult” viselkedés.

“Tegyük fel, hogy a partnered elkezdi megérinteni, stimulálni a nemi szervedet a lábával, és számodra ez egy teljesen új dolog. Ha ez egy élvezetese és pozitív élmény volt, elkezdesz vágyakozni afelé, hogy ezt az élményt újra átélhesd a jövőben. Ezzel pedig a lábfétis alapjai kerültek lerakásra” – mondja Lehmiller.

Mik a legnagyobb félreértések a lábfétissel kapcsolatban?

Sokan teljesen hibásan feltételezik azt, hogy a láb, vagy bármelyik egyéb fétis egy egészségtelen rendellenesség. Persze szó sincs arról, hogy a fétisek nem okozhatnak problémát, például ha túlságosan függővé válik valaki, vagy hogy ha erőszakot követ el a vágyai beteljesítése végett.

De a legtöbb esetben semmi gond nincsen egy szexuális tevékenységhez kapcsolódó “extrával”.

A fétisek egyáltalán nem azt jelentik, hogy ne lehetne egészséges szexuális életed, vagy hogy ne élhetnél egészséges és romantikus kapcsolatban.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.