Tippek a stresszmentes ovi- és iskolakezdéshez

0

Nyakunkon az évkezdés az óvodákban, iskolákban, ezzel pedig a feszültség és a stressz is együttjár. Hogy miért megterhelő időszak ez mind a szülőnek, mind a gyermeknek? Mert nagy változással jár a kicsik életében, amikor kiszakadnak a már megszokott, biztonságos otthonukból és új környezettel, pedagógusokkal, gyerekekkel és megoldandó szituációkkal találkoznak nap, mint nap. Ez az élet rendje, és persze sok pozitív hozadéka is lesz idővel, de addig is bloggerünk, PandArte ad pár hasznos tippet arra, hogyan lehet elsimítani és feloldani az ezzel járó feszültségeket!

Van egy kézzelfogható és egyszerű megoldás a stresszcsökkentésre, ami ráadásul akár otthon is kivitelezhető. Ez nem más, mint a jóga. Ezernyi dolgot ki lehetne emelni, amiért ez lehet a legoptimálisabb mozgásforma egy gyermek számára, igen, jól olvastad, egy gyerek számára is! Ebben a posztban most kifejezetten 4+1 olyan területet fogok érinteni, amik fejlesztése kiemelt fontosságú ahhoz, hogy a kicsik minél pozitívabban éljék meg az évkezdést.

Ezekhez természetesen hasznos, a mindennapi életbe is beépíthető tippeket is találtok majd az adott pontok alatt.


 

1. MESÉLJ A KITARTÁS ÉS KONCENTRÁCIÓKÉPESSÉG NÖVELÉSÉÉRT

Az intézményi nevelés kapuit átlépve – legyen az akár óvoda, akár iskola – a gyerekek merőben más közegbe kerülnek, mint azt korábban megszokhatták. Szervezett keretek között kell létezniük a mindennapokban, ami először nagyon nehéz lehet. Foglalkozásokon, tanórákon vesznek részt egyre hosszabb időtartamban. Mindemellett megjelennek az életükben új személyek is, akiknek a viselkedése természetesen hatással lesz az övékre is, folyamatos változáson mennek keresztül. Nagyon sok új hatás éri őket amellett a töménytelen mennyiségű inger mellett, amivel napi szinten különben is találkoznak, és ezek leküzdésével kellene közben alkalmazkodniuk az új élethelyzethez. Ez aztán persze sok stresszt is eredményezhet, amely olyan tünetekkel járhat, amit korábban akár nem is tapasztaltál a gyermekednél. Hisztis, nyűgös, vagy ellenkezőleg sokkal csöndesebb, csapong tevékenységek között (akár játék, akár feladat), nehezen kezelhető.

Megoldás lesz erre, ha bevezettek egy olyan dolgot a mindennapokba, amiben az egyén az első, ahol nincs versenyhelyzet, nincs tét, nincs stressz, de mégis megtapasztalja sikerélményt, az elvégzett munka örömét és nem utolsó sorban önmaga elfogadását.

A jóga megtanít összpontosítani, egészen apró rezdülésekre figyelni, ezáltal jobban koncentrálni. Ha a gyermeked számára érdekes cselekvéseket kínálsz fel, akkor egyre kitartóbb lesz. Óvodás korban különösen fontos, hogy minél változatosabb, az érdeklődését felkeltő mozgási ingerek érjék, hiszen ez lesz az alapja a továbbtanulásának és ezáltal fogja megérteni, hogy a cselekvések végrehajtásához milyen szabályokat szükséges betartania.

És mindezt hogyan?

Rengeteg mesén keresztül.

A gyerekkornak az egyik legtüneményesebb jellemvonása, hogy mesével szinte bármit el lehet érni. A gyerekek ki vannak éhezve rá, hogy újra és újra elbandukolhassanak csodaországba. Hiszen ott bármi történhet, bármivé válhatnak. Kiabálhatnak oroszlánként és közben minden feszültséget kiadtak magukból, szaladgálhatnak kis cicaként körbe-körbe, miközben remekül erősítették a törzsizmaikat, változhatnak hatalmas heggyé, ami alatt átbújnak a többiek, így megtanulva azt, hogy hogyan figyeljenek a társaikra. Közben pedig a gyakorlatok folyamatos bővítésével egyre kitartóbbak lesznek és a koncentrációképesség is növekszik. A meseolvasás pedig, mint szülő és gyermek legfontosabb közös pillanatainak egyike bárhol és bármikor megvalósítható és máris Jógakaland erdejének fantasztikus kihívásaival találjátok szembe magatokat!

Tipp:

Ismerd meg az Erdei jógakaland mesekönyvet, amit kifejezetten erre a célra hoztak létre az alkotók

 

 

Tovább a marieclaire.hu-n olvasható.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.