Gluténmentes szilvalekváros derelye

0

Hozzávalók:
30 db gombóchoz.

A tésztához:

50 dkg burgonya (lisztesebb fajta)
1 tk só
20 dkg liszt (Gluténmentesen: 10 dkg Alfa-mix + 10 dkg rizsliszt)
2 dkg Rama margarin
2 db tojás
2-3 dkg rizsliszt a nyújtáshoz

A töltelékhez:

40 dkg sűrű szilvalekvár

A forgatáshoz:

4 ek napraforgóolaj
10 dkg zsemlemorzsa (gluténmentes)

A tetejére:

2-3 ek fahéjas porcukor

Elkészítés:
(90 perc)

A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, leöntjük róla a vizet, meghámozzuk, még melegen áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a többi tésztához valóval összegyúrjuk. Ne adjuk hozzá egyszerre az összes lisztet, mert függ a tojások nagyságától, és attól, hogy mennyire vizes a krumpli, hogy mennyi lisztet fog felvenni a tészta. Akkor jó, ha puha, könnyen gyúrható, de már nem esik szét, és gyúrás közben nem érezzük, hogy „izzad” a tészta.

Érdemes ellenőrzésképpen egy darabka tésztát a gyöngyöző vízben kifőzni. Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kevés margarint gyúrjunk bele.

Ha már megfelelő állagú a tésztánk, nyújtsuk ki hosszúkás téglalappá, az egyik oldalára kis halmokba osszuk el a szilvalekvárt, majd a tészta másik felét hajtsuk rá. Nem érdemes egyszerre kinyújtani az egészet, mert nehéz lesz egy darabban ráhelyezni a tésztát, és úgy befedni.

Az üres részeken nyomkodjuk össze a tésztát, hogy a lekvár ne tudjon kifolyni, majd derelyevágóval vágjuk kockákra vagy rombuszokra.

Én egy kicsit játszadoztam, különböző formákra szaggattam. Forrásban lévő sós vízbe tesszük a fele mennyiséget, óvatosan kicsit megmozgatjuk őket, hogy ne tapadjanak le a fazék aljára, majd megfőzzük. Ha a derelyék feljöttek a víz tetejére, 4-5 percig még főzzük, utána szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Nekem ebből a mennyiségből 30 db kisebb derelyém lett. Megfőztem mindet, majd a felét lefagyasztottam. Megfőzve kell fagyasztani, nyersen nem lehet, és így legalább nem érhet bennünket később kellemetlen meglepetés.

Recept: Kissné Zilahi Katalin

(Jó étvágyat)

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.