Karácsonyi vacsora ételek szenteste napjáig (9. rész)

0

Fényezett kacsasült naranccsal.

Karácsony szenteste napján is kiváló főétel, ha esetleg nem szereted a halat.

Hozzávalók:

2 db 1,5-kg-os konyhakész kacsa
3 db kezeletlen narancs
A narancsmártáshoz:
12,5 dkg méz
12,5 dl almaborecet
2 db fahéjrúd
2 db csillagánizs
1 tk koriandermag
A szójamártáshoz:
2 ek szójaszósz
2,5 dl narancslé
2 ek barna nádcukor
2 ek édes sherry vagy tokaji szamorodni
tengeri só
fekete bors

Elkészítés:

A hámozatlanul félbevágott 3 db narancsot felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Lassú tűzön felforraljuk, majd 30 percig főzzük. Ezután kivesszük és félretesszük.
A narancsmártás hozzávalóit közepes tűzön kevergetjük a méz feloldódásáig, majd óvatosan összeforraljuk kb. 10 perc alatt. Beleforgatjuk a fél narancsokat, majd kiemeljük és félretesszük.
A szójamártás hozzávalóit egy kisebb edénybe tesszük, és közepes tűzön kevergetjük a cukor feloldódásáig. Ezután felforraljuk és óvatosan főzzük 5 percig.
A kacsákat leforrázzuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd megszurkáljuk, és a szójamártással egyenletesen megkenjük. Ezután a mellükkel lefelé egy tepsibe fektetjük, és a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 30 percre.
A kacsákat megfordítjuk, ismét megkenjük a fényező szójamártással, és változatlan hőfokon készre sütjük további kb. 40 perc alatt. Közben a keletkező szafttal locsolgatjuk. Végül kivesszük a tepsiből, és alufóliával letakarva pihentetjük 5 percig, mielőtt feldaraboljuk. A fél narancsokkal együtt tálaljuk.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.