Klasszikus Máglyarakás

0

Hozzávalók:

5 szikkadt kifli vagy zsemle
3 alma
5 evőkanál sárgabaracklekvár
5 dl tej
1 narancs
3 tojás
1 rúd vanília
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 marék dió, mandula vagy pekándió

 

Elkészítés:

A tejet feltesszük melegedni, hozzáadjuk a félbevágott vaníliarúd kikapart magjait és a fűszer hüvelyét is, hozzáreszeljük a narancs héját, ha felforrt, félretesszük, hogy minél jobban átvegye a fűszer aromáit a tej.
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony cikkekre vágjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, az almát beletesszük, megszórjuk a vaníliás cukorral, ráfacsarjuk a narancs levét, és 8-10 perc alatt megpároljuk.
A péksüteményt vékonyan felkarikázzuk vagy felkockázzzuk, tálba tesszük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a porcukor felével kézi habverővel kicsit felverjük, majd hozzákeverjük a leszűrt tejet is elkeverjük, majd a kiflire vagy zsemlére öntjük, összeforgatjuk. A tojásfehérjét a maradék porcukorral fényes habbá verjük.
Egy sütőtálat kivajazunk, beletesszük a tejes péksüteményt, kicsit lenyomkodjuk, megkenhük a baracklekvárral, erre jön a párolt alma, amit megszórunk darabolt csonthéjassal, majd a tetejére kanalazzuk a tojáshabot.
160 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaljuk, ízlés szerint baracklekvárt kínálhatunk mellé.

 

A hagyományos máglyarakás./kép. Getty Image

 

 

(Jó étvágyat)

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.