Nyírségi gombócleves hétvégére

0

Hozzávalók / 5 adag

A leveshez:

40 dkg sertéslapocka (apróra vágva)
1 közepes db vöröshagyma
2 közepes db sárgarépa
1 nagy db fehérrépa
25 dkg csiperkegomba
40 dkg zöldborsó
2 dl főzőtejszín
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
1.5 l víz

A krumpligombóchoz:

25 dkg burgonya (főtt, áttört)
1 db tojás (kisebb)
3 evőkanál finomliszt
1 evőkanál búzadara
0.5 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A leveshez:

1 db közepes fej vöröshagymát egészen apróra vágunk, és kevés zsíron megfonnyasztjuk. A hagymára rádobjuk az apró kockára vágott húst, egy kicsit pirítjuk, majd kb. 1,5 l vízzel felöntjük (beledobunk 1 db bio leveskockát, ha úgy érezzük, de anélkül is finom). Félpuhára pároljuk, és beletesszük a karikára vágott zöldséget, amikor ezek is félig puhára főttek, beletesszük a felszeletelt gombát és legvégül a zöldborsót.
Amíg fő a hús és a zöldségek, elkészítjük a krumpligombócot.
Ezt követően a két dl főzőtejszínt elkeverjük egy evőkanál liszttel, és óvatosan beleöntjük a levesbe, megfelelő mennyiségű vízzel hígítva. Szép lassan felfőzzük, amikor felfőtt, vizes kézzel apró gombócokat formálunk, és óvatosan belepottyantjuk a levesbe.
Megfőzzük a gombócokat, amikor készen van, az egész lekapcsoljuk a tűzhelyet, és friss petrezselyemmel megszórjuk, és melegen tálaljuk.

A krumpligombóchoz:

Megfőzzük az előzőleg megtisztított, felkockázott krumplit, amikor puha, a főzőlevét leöntjük, és még melegen áttörjük.
Ha kihűlt, adunk hozzá fél (vagy egy kicsi) felvert tojást, kb. két evőkanál lisztet (burgonyától függően ez lehet egy kicsit több is), egy evőkanál búzadarát, sót, borsot, aprított petrezselymet, és alaposan összekeverjük. Mire a gombócot összeállítjuk, addig a fazékban a hús és a zöldségek puhára főnek.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.