Szaloncukor házilag Karácsonyra (2 recept)

0

Kókuszos-vörös áfonyás szaloncukor

A házi szaloncukrot nem bonyolult előállítani, ráadásul jóval olcsóbb is, mint bolti társai. Sőt, ha te magad készíted, tudni fogod, hogy mit tartalmaz és személyre szabhatod az ízesítését, ráadásul jóval kevesebb hulladékot termelsz vele.

Hozzávalók:

150 g étcsokoládé,
100 g kókuszreszelék,
100 g sűrített tej,
egy kisebb marék aszalt vörös áfonya

Elkészítése:

A kókuszreszeléket alaposan keverd össze a sűrített tejjel, majd aprítsd fel a vörös áfonyát és ezt is add hozzá a masszához.
Bélelj ki sütőpapírral egy kisebb tepsit, majd helyezd rá hengerekre formázott töltelékeket és tedd hűtőszekrénybe, fél-egy órára.
Olvaszd meg vízgőz fölött a csokoládét, majd egy villa segítségével egyenként mártsd bele a töltelékeket. Tedd egy rácsra őket, majd újabb egy órára menjenek a hűtőbe.
Ha megdermedtek, egy késsel óvatosan szedd le a szaloncukrokat a rácsról. Ha úgy látod, hogy nem elég szép a talpuk, mártsd az aljukat újra csokoládéba és dermeszd ki őket még egyszer.
A csomagolásukhoz egyszerű sütőpapírt választottam, amire filccel karácsonyi mintákat rajzoltam.

———————————————————————————————————-

Zserbós szaloncukor házilag

Hozzávalók:

Kb. 300 g darált dió (ha valamiért nem kapnál diót, válassz prémium minőségű diópótlót!))
4-5 evőkanál házi baracklekvár (sárgabarackból a legjobb)
méz (édesítéshez, csak ha szükséges)
Kb. 300 g étcsokoládé (a töltelékhez és a bevonóhoz)

Elkészítés:

1. lépés
Ha le kell darálnod a diót, előtte alaposan tisztítsd meg a szemeket, hogy ne maradjon benne héj, és dobd ki a kupacból az elfeketedett szemeket! Daráld a lehető legapróbb szemcsésre!

2. lépés
Vegyél elő egy keverő tálat, tedd bele a darált diót és érzéssel kezdd el hozzá adagolni a sárgabarack lekvárt! Kézzel gyúrd össze masszának, érezned kell, hogy mikor formálható már a massza!

3. lépés
Vízgőz felett olvassz meg 100g étsokoládét és adagold a masszához, de csak addig, amíg úgy érzed, formálható! (Úgy, mintha kókuszgolyót készítenél.) ha több a csoki, jó lesz a bevonáshoz!

4. lépés
Ha kellően elegyedett a massza, szedd ki egy sütőpapírra, és formázz belőle hosszú, kígyó formákat! Legyen kb. egy hüvelykujjnyi vastag (ez nagyjából egy szaloncukor magassága)!

5. lépés
Egy éles késsel vágd apró, szaloncukor méretűre a masszát, majd az ujjaiddal kerekítsd a végeiket gömbölyded formára!

6. lépés
Ha kész vannak az apró szaloncukor töltelékek, egy tálcán tedd őket a mélyhűtőbe addig, amíg megdermednek! Ezt figyelni kell, vigyázni, hogy ne fagyjanak azért meg! Hűtőben is kidermesztheted őket, csak úgy valamivel tovább tart!

7. lépés
Egy edényben olvaszd fel a maradék étcsokit vízgőz felett, majd ha lehet, egy hideg (preferáltan márvány) munkalapon temperáld: vagyis vedd le a gőzről, és a munkalapra öntve folyamatos kevergetés mellett hűtsd kb. 31-32 fokig! (Ha tejcsokis masszát készítenél, annál 29-30 fokig.) Segítségedre lehet egy hús hőmérő, ha pontos értéket szeretnél látni. Erre azért van szükség, hogy jó állagú masszába márthasd a tölteléket, és olvadjon azonnal szét a hőtől! Ha nem temperálsz, akkor is igyekezz annyira lehűteni a csoki masszát, hogy még folyós legyen, de ha az ujjddal belenyúlsz, már ne égessen meg!

8. lépés
Egy villa segítségével mártsd csokiba a töltelékeket, majd tedd őket vissza a sütőpapírra megdermedni! Ha ki tudod tenni a szaloncukrokat egy teraszra, vagy vissza a hűtőbe, úgy gyorsabban elkészülhetsz velük!

Az elkészült finomságokat én ezüst, vagy arany selyempapírba szoktam csomagolni, és általában rájuk nyomok egy matricát, vagy körbe tekerem őket egy apró dekortapasszal. Így igazán békebeli hangulatuk lesz!

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.