Szőlős-mascarponekrémes pite

0

Hozzávalók:

egy kb. 24 cm-es kerek formához
A tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg vaj + a forma kikenéséhez
1 tojássárgája
1 evőkanál cukor
kevés hideg víz
A krémhez és a tetejére:
3 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
6-8 dkg porcukor ízlés szerint
1 tasak vaníliás cukor
25 dkg mascarpone
1 dl habtejszín
25-30 dkg szőlő
1 evőkanál méz

Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékony körré nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivajazott piteformát. A szélén körben levágjuk a felesleget, az alját megszurkáljuk villával. A tésztára sütőpapírt borítunk, sütőbabot szórunk rá. 180 °C-ra előmelegített sütőben vakon sütjük 15 percet. Ezután eltávolítjuk a babot a papírral együtt, és további kb. 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük a tésztát. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez 2 dl tejet felteszünk forrni. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, majd a tejhez csorgatjuk, és sűrű pudinggá főzzük. Lehúzzuk a tűzről, letakarjuk, és néhányszor átkeverve hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt pudingba kézi robotgéppel beledolgozzuk a kétféle cukrot és a mascarponét. A hideg tejszínt habbá verjük, majd spatulával a krémbe forgatjuk. A kihűlt pitetésztára halmozzuk, elsimítjuk.

A szőlőt megmossuk, leszárazzuk, félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. Finom, édes, puhább szőlőt válasszunk, akár többféle maradékból is készíthetjük, mint most én. Lábasba szórjuk, rácsorgatjuk a mézet, és alacsony lángon összeforgatjuk. Hagyjuk a mézet felolvadni, és még pár percet pároljuk. Ezután megvárjuk, hogy a gyümölcs kihűljön, és a pite tetejére halmozzuk.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.