Zupa rybna – Lengyel halleves

0

Hozzávalók:

– 1 kg halfilé, csíkokra vágva (tengeri hal esetén tehetünk hozzá tengeri herkentyűket is, 2:1 arányban)
– 3-4 fej édesburgonya
– 2-3 szelet bacon, felkockázva
– 1 aprított póréhagyma
– 1 fej hagyma, felaprítva
– 1-2 evőkanál olívaolaj
– 4 szár zeller
– 3 sárgarépa, felkarikázva
– 1 csokor friss petrezselyem, aprítva
– 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
– 1 nagy babérlevél
– 1 citrom leve
– 15 dkg zöldborsó
– 1 dl vörösbor (vagy balzsamecet)
– 2,5 liter víz
– 1 evőkanál őrölt (vagy morzsolt) csilipaprika (ha nem akarjuk csípősre, akkor porpaprika, vagy a kettő vegyesen)
– 2 teáskanál szerecsendió
– 2 teáskanál kakukkfű
– 1 evőkanál majoránna
– só, bors, ízlés szerint

 

A bacont, a hagymát és a póréhagymát az olívaolajon egy nagy leveses fazékban dinszteljük meg. Adjuk hozzá a többi alapanyagot -a hal kivételével-, és főzzük nagyjából 30 percig, amíg a zöldségek puhára nem főnek.
Adjuk hozzá a halat, és fűszerezzük, ha szükséges. Magas hőfokon a forrástól számítva nagyjából 5-8 perc alatt készre fő a hal. Vegyünk ki egy darabot, teszteljük le, ha jó zárjuk le.
Frissen aprított petrezselyemmel és egy kiskanál tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.