Szélesnyomtávon vontat konténervonatokat a lengyel LHS Kínába

0

A Rail Freight vasúti szakportál szerint a Hszianból indult szerelvény tizenöt nap alatt tette meg a közel tízezer kilométeres távot.

Új vasúti áruszállítási útvonal érhető el Kína és Lengyelország között.

Az első, konténereket szállító tesztjárat december végén indult a kínai Hszianból, majd Kazahsztánon, Oroszországon és Ukrajnán keresztül, tizenkét nap alatt, január 5-én érte el Lengyelországot.

A tehervonat az ukrán határnál fekvő Hrubieszówtól a PKP LHS által üzemeltetett széles nyomtávú, úgynevezett kohászati vonalon (Linia Hutnicza Szerokotorowa, LHS) közel négyszáz kilométert tett meg, majd január 7-én délután futott be a Wroclaw közelében található sławkówi Euroterminalba.

Ott negyvenöt konténert átrakodtak teherautókra és normál nyomtávú konténerszállító vagonokra, hogy azok eljuthassanak lengyelországi, skandináviai, németországi és olaszországi célállomásaikra.

A Hszian és Sławków közötti új szolgáltatási útvonalat a PKP LHS, a hsziani szabadkereskedelmi kikötőt építő és üzemeltető vállalat, a gdański kökötő, valamint a felek kazah, orosz és ukrán logisztikai partnerei közösen üzemeltetik. Az első szállítmány tizenöt nap alatt tette meg a 9477 kilométeres utat, a résztvevők azonban arra törekednek, hogy tíz-tizenkét napra redukálják a szükséges időt.

A PKP LHS az új útvonalnak köszönhetően tovább bővítheti szállítási, logisztikai és intermodális portfólióját, mely része a vállalat szállítási szolgáltatásainak és szállítási irányainak diverzifikálására fókuszáló stratégiájának.

A társaság a jövőben az Ukrajnán, Grúzián, Azerbajdzsánon és Kazahsztánon keresztül vezető transzkaszpi nemzetközi szállítási útvonalat is tervezi használni a Kína és Lengyelország közötti új útvonalak során: a középső folyosónak is nevezett útvonalnak Sławków a kezdőpontja, ez kézenfekvő lehetőséget nyújt élelmiszerek exportjához, egyensúlyt teremtve a Kínából érkező és oda tartó szállítmányok mennyisége között.

A PKP LHS szerint mindkét útvonal fontos szerepet fog játszani az Új Selyemút vasúti szállításának további fejlődésében.

Földrajzi elhelyezkedésének és széles nyomtávú vasúti kapcsolatának köszönhetően a sławkówi Euroterminal számos logisztikai előnyt nyújt az ügyfeleknek.

A kohászati vonal miatt a terminálnál nem szükséges átrakodni a konténereket a széles és normál nyomtávú vagonok között, ahogy az például a Brest és Małaszewicze közötti határátmenetnél zajlik.

Sławkówtól pedig már vasúton és közúton is könnyen el lehet szállítani a konténereket más európai országokba.

A Katowicétől huszonöt kilométerre keletre elhelyezkedő intermodális létesítmény nagy potenciállal bír a Kínából érkező áruk elosztása, összegyűjtése, valamint a vissza irányú fuvarok számára.

Továbbá Sławkównál állandó vasúti fuvarok is rendelkezésre állnak a Balti-tenger partján fekvő Gdańsk vagy Gdynia, az olaszországi Maddaloni és a németországi Schwarzheide felé-felől – számol be a Rail Freight.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.