2020 Tókiói Olimpia: Segítséget kérnek a szervezők!

0

A jövő nyári, tokiói olimpia szervezői új módszereket keresnek a hőség leküzdésére, és tanácsot kérnek több nemzetközi sportszövetségtől.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke elmondta, hogy a japán szervezők arra kíváncsiak, a szövetségek milyen intézkedéseket hoznak a hőség elleni küzdelemben, ezért kérdőívet küldtek nekik.

A NOB végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén téma volt az a módszer is, amit a Dohában zajló szabadtéri atlétikai világbajnokságon alkalmaznak. A légkondicionált Kalifa Stadionban légbefúvással 20-23 fokos hőmérsékletet biztosítanak. A tapasztalatok vegyesek, a sportolók többsége szerint zavaró a nagy melegből bemenni a hideg, légkondicionált helyiségekbe, a stadionban viszont megfelelő a hőmérséklet, és a légkondicionálás befújását sem lehet érezni.

Katarban a levegő nagyon párás, a hőmérséklet pedig nappal 38 fok körül mozog, ezért a maratoni futás és a gyaloglás versenyszámait éjfél körül rendezték.

Tokióban a hőmérséklet júliusban és augusztusban – amikor a város otthont ad az olimpiai és a paralimpiai játékoknak – általában több mint 30 fok, és szintén magas a páratartalom.

A szervezők azt tervezik, hogy a maratoni futás helyi idő szerint reggel 6-kor indul, és a pálya nagy részét olyan műgyanta borítja majd, ami visszaveri az infravörös sugarakat, ez pedig akár 8 fokkal is csökkentheti a hőmérsékletet. A tervezett intézkedések között szerepel a mesterséges hó alkalmazása is, amivel hűthetnék a sportolókat és a nézőket.

(MTI)

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.