A yorki herceg visszalép királyi kötelezettségeitől

0

András yorki herceg közölte, hogy visszalép a királyi kötelezettségeitől, mert a Jeffrey Epstein-botrány „jelentős zavart” okoz a brit királyi családnak. Azt mondta, engedélyt kért a királynőtől a visszavonulásra a „belátható jövőben”. Azt is mondta, mélyen együtt érez Epstein áldozataival és mindazokkal, akik „valamilyen lezárást” szeretnének.

András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti kapcsolatokat ápolt Epsteinnel, aki korábban a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. Epsteint a nyáron újra őrizetbe vették hasonló vádakkal, de augusztusban holtan találták a börtöncellájában. A halottkémi vizsgálat megállapítása szerint öngyilkosságot követett el.

Az ügy hosszú évek óta parázslik, de 4 éve újra felszínre került, mert kiderült: Epstein ellen szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata polgári peres keresetet nyújtott be egy floridai bíróságon. A feljelentő, a most 35 éves Virginia Roberts-Giuffre szerint Epstein New Yorkban, Londonban és az Amerikai Virgin-szigeteken 2001-ben és 2002-ben többször is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. A nő 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított.

András herceg vendégeskedett Jeffrey Epstein kastélynak beillő floridai otthonában is, a néhai mágnás egykori barátnője, Ghislaine Maxwell londoni házában pedig 2001-ben közös kép is készült róla és a fiatal nőről, akinek derekát a yorki herceg a fotón átkarolja. Az 59 éves András – II. Erzsébet királynő 3. gyereke, aki most a 8. a brit trónutódlási sorban – a BBC-nek egy interjúban kategorikusan tagadta, hogy valaha is szexuális kapcsolata lett volna Virginia Roberts-Giuffre-val.

(BBC)

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.