Hó és eső okoz gondot rengeteg európai országban

0

Egy nap alatt 50 centiméter hó esett az ausztriai Tirolban. A hatalmas mennyiségű porhó több főutat eltorlaszolt és fákat döntött ki. A vezetékszakadások miatt 2500 otthon maradt áram nélkül és szerdán 22 iskola nem nyitott ki. A vasútközlekedés az olasz-osztrák határon teljesen leállt. Innsbruckban tanítási szünetet rendelt el az osztrák alkancellár. Az utak felszabadítása szinte folyamatos.

Havazás Tirolban.

Hasonló a helyzet a szomszédos Szlovéniában is, ahol a megszokottnál korábban köszöntött be idén a tél. A számítások szerint több mint 55 cm friss hó esett 32 óra alatt. Amíg a hókotrók meg nem érkeztek, a lakosok maguk próbálták megtisztítani az utakat. A szlovén rendőrség pedig szúrópróbaszerűen ellenőrzte, hogy mindenki felrakta-e már a téligumiját. A jelentések szerint az utak már járhatóak, de néhol enyhén hókásás lehet a erős szél miatt odafújt hó miatt.

Hatalmas havazás volt Szlovéniában is.

Kissé délebbre, Horvátországban a hatalmas szél és az esőzés okoz gondokat. Az adriai tengerparti utakat szinte teljesen beterítetik a helyenként 3-4 méteres hullámok.
A vihar már több kisebb halászhajót elsüllyesztett. Splitben pedig éjt nappallá téve próbálják meg kiszivattyúzni a vizet Diocletianus császár ókori palotájának pincéjéből. A festői óvárosáról ismert dél-olaszországi Materában a keddi ítéletidő óta mentik, ami menthető. A hatalmas mennyiségű csapadék mindenhonnan lezúduló vízlépcsővé tette Európa kultúrális fővárosát. A közeli Metapontoban pedig még forgószelet is láttak.

Több mint 2 nap alatt 89 centiméter friss hó esett Norvégia szinte teljes területén de van ahol jelentős akár 95 centiméter is lehet. Az ország eggyes részein az erős hófuvások vannak, amik hótorlaszokat képeznek.
Több norvég városban rendkívüli iskolai szünetet rendeltek el. A CNN szerint elzárt település és város nincs.

Svédországban is nagy mennyiségű havazással köszöntött be a tél. Kedd késő este kezdődő havazás után a hóréteg vastagsága egyes helyeken elérhette a két métert is. Mivel nem mindenhol van hivatalos meteorológiai állomás, így a 175 centiméteres vastagság vitte el a prímet Svédországban. Gåltjärn településen működik meteorológiai állomás, ahol csütörtök reggel 175 cm vastag havat mértek.

Gåltjärn település Svédországban.

Az innen öt kilométerre található Storsela település lakói azt állítják, hogy náluk 2 méter vastag a hó, de mivel itt nincs mérőállomás, így nem lehetnek országos rekorderek. A svéd vasútvonalakon kisebb nagyobb késésekre számítani kell, mert mindenhol még nem sikerült letakarítani a vasúti pályát.

(MTI)

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.