Velencei árvíz: Holnap apadás várható

0

Tovább emelkedik a vízszint Velencében, ahol több mint ötven éve nem volt ekkora árvíz.

A héten már mértek 187 centimétert is, ami csak pár centivel marad el az 1966-os rekordtól.

Pénteken éjjel viszont már apadhat, az előrejelzések szerint akár 160 centiméterre is visszaeshet a vízszint, a hétvégén pedig még tovább csökken.

Velence: hétvégén már apad./Kép. AFP

A víz súlyos károkat okozott az elmúlt napokban. A város műemlékeit menti, a helyiek és a kereskedők otthonaikat, készleteiket próbálják szárazon tartani.

Egyikük azt meséli, hogy nem tudtak mást tenni, minthogy felpakolták a könyveket olyan magasra, amennyire csak bírták, de sajnos ez sem volt elég, mert a víz betört mindenhová, és használhatatlanná tette a boltnak legalább a felét.

Velence víz alatt: sokkoló képeken az olasz város./Kép. BBC

A vendéglátó helyek is küzdenek a lagúna felől érkező áradattal, ami időről időre megkeserítette az életüket eddig is, de ez a mostani árvíz korábban védettnek hitt városrészeket is ellepett.

A Savoia&Jolanda nevű hotel éttermének tulajdonosa körülbelül 70 ezer euróra teszi az eddigi kárt, arra számítanak, hogy ennél még lesz nagyobb is, habár megteszik, amit tudnak. Csak az élelmiszer, amit ki kellett dobniuk, tízezer eurót ért.

Velence víz alatt: sokkoló képeken az olasz turista városról./Kép. euronews.com

A turistákat kevésbé zavarja, hogy a Szent Márk téren nem jutnak át száraz lábbal, nem először fordul elő.

Velencét nemcsak alulról ostromolja, hanem rendszeresen el is önti a tenger. Ennek megakadályozására eddig csak tervek születtek.

(Euronews)

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.