Kengyelfutó gyalogkakukk és a prérifarkas

0

A prérifarkas és a kengyelfutó gyalogkakukk egyenlőtlen küzdelmét is imádtuk gyerekkorunkban. Az Újságmúzeum 9 pontban foglalta össze, mit érdemes tudni a közkedvelt rajzfilmről.

Bíp-bíp…

1. Amerikában 1971-ben és 1972-ben vetítették a rajzfilmsorozatot. A madár esetében a kaliforniai földi kakukk volt a rajzolók mintája. Itthon aztán jó érzékkel kengyelfutó gyalogkakukkra keresztelték, a villámgyors madarat üldöző prérifarkas neve viszont nem sokat változott, Wiliből Vili lett a magyar változatban.
2. A rajzfilm rendezője az amerikai Chuck Jones volt. Az apja irodaszerekkel kereskedett a múlt század húszas éveiben, ám az üzlet befuccsolt, a raklapnyi ceruzákat pedig a kisfiának adta, aki elkezdett rajzolgatni. Így kezdődött a karrierje. Chuck Jones-nak hosszú életet adott a sors, 2002-ben, 89 éves korában halt meg. A végakaratának megfelelően a hamvait az óceánba szórták, a halálakor pedig a Cartoon Network 30 másodpercig a következő feliratot mutatta: Hiányozni fogsz!
3. Chuck Jones 11. pontban kötötte ki, hogy mi lehet a rajzfilm cselekménye. Betonba véste, hogy a kakukk soha nem vághat vissza a farkasnak, amely viszont soha nem kaphatja el a száguldozó madarat. Azt is kikötötte a rajzolóknak, hogy a farkas minden esetben a kitalált, Acme nevű vállalat fegyvereit használja, még akkor is, ha állandóan felsül velük.
4. A rajzfilmben a kengyelfutó gyalogkakukk csupán annyit mondott, hogy bíp-bíp, a farkas meg egyáltalán nem beszélt, de nem is volt szükség a diskurzusra a nagy kergetőzés közepette.
5. A gyalogkakukk a Magyar Televízió délutáni műsorsávjában kapott helyet, 1980. augusztus 9-én például a következőképpen festett a műsor. 9.00: Tévétorna. 9.35: Süsü a sárkány. Aztán 15.30-tól jött a gyalogkakukk, majd közvetlenül utána a Bácsi kérem, hol lehet itt focizni? című műsor. Aztán este héttől az Egymillió fontos hangjegy, a tévétorna, az esti mese, a híradó, majd este nyolctól a Vers mindenkinek. Majd egy francia film.
6. Az 1980-ban nálunk is bemutatott amerikai rajzfilmsorozatot kritika is érte, az egyik magyar lap újságírója például azt írta „nem hinném, hogy a legkisebbjeink el lennének ragadtatva attól a borzalmasan lüke farkastól.”
7. Robert McKimson a Warner Bros. másik rajzfilmrendezője szintén nagy név volt a szakmában. A legenda szerint egy fiatalkori agyrázkódás után lett érzéke a rajzfilmfigurák megalkotásához. Neki köszönhetjük Tapsi Hapsit vagy éppen Speedy Gonzalest, a mexikói egeret. McKimson fiatalon halt meg, 66 éves volt, amikor 1977-ben egy ebéd közben végzetes szívrohamot kapott.
8. A gyalogkakukk és a prérifarkas bélyegre is rákerült, 2000-ben a tengerentúlon került forgalomba, ezzel is emléket állítottak a népszerű rajzfilmnek.
9. Hamarosan a mozivászonra kerülhet Vili a prérifarkas. A Warner Bros. filmjében a prérifarkas nem a kengyelfutót kergeti majd, hanem bosszút áll az Acme vállalaton azért, mert mindig rosszul járt a tőlük vásárolt fegyverekkel és technikai kütyükkel. A film animációs és élőszereplős lesz egyszerre.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.