Nyugodjon békében Majorossy Géza

0

Ő építette a Szépművészeti Múzeumot, a Műegyetem épületét, a Szabadság tér és a Margit rakpart legtöbb palotáját. Sikeres és gazdag építőmester volt, ehhez képest 1906 novemberében mindenki megdöbbenésére Majorossy Géza megölte magát.

Az emberek a fejüket csóválták a hír hallatán, hiszen nagy karriert futott be, előkelő lakást tartott fent cselédekkel az Alkotmány utca 23. szám alatt és volt egy csodás nyaralója is a Svábhegyen, ahol sokat időzött. Nem mellékes az sem, hogy imádta a feleségét és a négy gyermekét, a három fiút és a lányát.

A végzetes napon, 1906. november 8-án szokásos időben kelt, majd egy üzlettársával találkozott a Förster vendéglőben. Innen a Szabadság kávéházba vezetett az útja, ahol a szemtanúk szerint egy magas, barna hajú férfival beszélgetett kedélyesen, majd hazament ebédelni. A családi ebéden ott volt a felesége és a négy gyerek is. Két fogás között aztán a legkisebb fiához, a 14 éves Bélához fordult, aki orvosnak készült.

– Mutasd meg kérlek, hol van az ember szíve pontosan! – mondta mosolyogva, a fiú pedig megmutatta…

Ebéd után megkérte a jogtanácsosát, hogy állítsa össze a vagyona listáját, de még azt is, van e tartozása valaki felé. Az ügyvéd nem értette az okát, de házhoz jött és megtette. A szemtanúk szerint délután négy órakor távozott Majorossy Géza dolgozószobájából, az építőmester pedig ekkor megkérte az egyik szobalányt, ne zavarják kopogással, mert hosszan lepihenne.
Nem sokkal később a felesége mégis benyitott, mivel sétakocsikázásra indult a lányukkal, Mariskával. A férjét is hívta, ám ő udvariasan visszautasította a lehetőséget, majd magára maradt a szobában. Soha többé nem látták élve.

A három fia mindeközben egy szomszédos szobában időzött. A 18 éves Géza levelet írt, a két öccse, a 16 éves Gyula és a már említett Béla pedig rajzolgatott. Aztán egyszer csak egy durranást hallottak.

A legnagyobb fiú kiszólt a cselédnek, nézze meg, nem e egy villanykörte adta meg magát a folyóson. Mindent rendben talált. Majd nem sokkal később megcsörrent a telefon, s Majorossy Gézát keresték. A cseléd a fiúk unszolására belépett a sötét dolgozószobába, ahol aztán felfedezte a pamlagon a halott építőmestert, aki mellett ott hevert egy pisztoly is. Azonnal orvost hívtak, ám Majorossy Géza ekkor már halott volt.

Szíven lőtte magát. A lehető legpontosabban.

Pillanatok alatt elterjedt a városban a híres ember halála, újságírók és nézelődők jelentek meg az Alkotmány utcai ház bejáratánál. Mint kiderült, az íróasztalon egy cetlit találtak, amelyre azt írta, a hatezer korona van a szekrényben, azt a felesége a kiadásokra fordíthatja. Három búcsúlevelet is hagyott, egyet annak a munkatársának, akivel reggel a Förster-féle étteremben találkozott, egyet annak a bank vezetőjének, ahol a vagyonát tartotta, egyet pedig a feleségének. Mindhárom levélben ugyanazzal magyarázta a megdöbbentő tettét. A feleségének írt levél a következőkkel zárult:

„Féltem a megőrüléstől és azért lettem öngyilkossá. Bocsássatok meg!”

A lapok persze másnap azt taglalták, meglehet, hogy anyagi gondjai voltak Majorossy Gézának, ám hamar kiderült, igaz, hogy a Szépművészeti Múzeum építésén 60 ezer koronát bukott, s az is megviselte, hogy egyre többször sztrájkoltak az építkezésein dolgozó munkások, ám a banki kimutatások szerint dúsgazdag ember volt.
Hogy akkor miért?

Senki sem értette. Pillanatnyi elmezavarról beszéltek, volt, aki pedig állította, csak pihennie kellett volna egy kicsit, mert a számtalan, ma már ikonikus épület építkezése idegileg megviselte.

Majorossy Gézát a Kerepesi úti temetőben helyezték örök nyugalomra, a végső búcsún a felesége és a gyermekei mögött rengeteg lehajtott fejű, kisírt szemű ember haladt, hiszen becsületes, szorgos emberként ismerték az építőmestert.

Ha a Szépművészeti Múzeumnál járnak, vagy Lágymányoson, a Műegyetem épületénél, netán a Szabadság tér hatalmas palotái mellett sétálnak el, gondoljanak egy pillanatra a tragikus végű építőmesterre.

Megérdemli.

Nyugodj békében, Majorossy Géza!

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.