Egy egészen csodálatos F1-es autót élesztettek újra

0

Egykor ezzel a királykategóriás csodával Ayrton Senna versenyzett, ráadásul a gépet azon a helyszínen vitték újra pályára, ahol 25 esztendővel ezelőtt a brazil legenda halálos balesetet szenvedett.

© LAT Images Race winner Ayrton Senna, Lotus 97T

Mindig nehéz Sennáról beszélni, hiszen a világbajnok, akit sokan minden idők legjobbjának és legkülönlegesebb versenyzőjének tartanak, egyszerűen túl korán távozott közülünk. Sok más társához hasonlóan még nagy eredményeket érhetett volna el a karrierjében, de az 1994-es imolai hétvége mindent megváltoztatott.

 

© LAT Images Race winner Ayrton Senna, Lotus 97T

OnePlus 6T – egy tökéletes telefon, tökéletes áron? 8GB RAM, 128GB-os háttértár, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó
Már soha nem tudhatjuk meg, hogy a 34 esztendős korában tragikus körülmények között elhunyt legenda milyen eredményekkel vonult volna vissza, így azt sem, hogy mennyire állt közel ahhoz, hogy aláírjon a Ferrarihoz. Nagyon sok a kérdőjel, de ezek olyan dolgok, amikről kár beszélni, hiszen sajnálatos módon ezen már senki sem tud változtatni.

 

© Sutton Images Ayrton Senna, Lotus 97T

 

A karrierjét az F1-ben 1984-ben kezdte a Toleman istállónál, ahol igen hamar felhívta magára a figyelmet, és még dobogós helyezéseket is szerzett a kevésbé erős versenygépével. 1985 és 1987 között már a Lotus színeiben indult a Renault és a Honda erőforrásával. Az első ilyen gépe a Lotus 97T volt, mellyel Portugáliában és Belgiumban nyert. A bajnokságot a 4. helyen fejezte be.

© Sutton Images Ayrton Senna, Lotus 97T

Az alábbi videóban ezt a bizonyos Lotus 97T F1-es autót láthatjuk mozgás közben az imolai aszfaltcsíkon. Már önmagában a hang lenyűgöző, ami a régi nagy múltat idézi. A kasztniban egy V6-os Renault aggregát dolgozott, kiegészülve az 5-sebességes manuális váltóval. A kerekek pedig ugyanazok a Goodyear abroncsok, mint sok évvel ezelőtt.

És a videó.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.