20 tárgy az otthonodban, amit elfelejtesz lefertőtleníteni, pedig kellene!

0

A koronavírus fertőzéssel szemben a legjobb védekezési mód a megelőzés. Ha otthon maradsz a családoddal, és az alapvető higiénés szabályokat is betartjátok, máris jelentősen lecsökkentettétek annak kockázatát, hogy elkapjátok. De nem intézhető minden otthonról, időnként muszáj kimozdulni, ez pedig magában hordozza a veszélyét, hogy találkoztok a vírussal. Miután hazaértetek, és alaposan kezet mostatok, ezeket a tárgyakat mindenképpen fertőtlenítések le!

A felületek érintésével is megfertőződhetsz!

Azt már biztosan kijelenthetjük, hogy a betegség cseppfertőzéssel – köhögéssel, tüsszentéssel – terjed. Az emberek általában úgy fertőződnek meg, hogy belélegzik azokat a cseppeket, amiket egy fertőzött kiköhög vagy kilélegzik.

Egyre valószínűbb azonban, hogy a vírus levegőben, vagy különböző tárgyak felületén is életképes marad, így oly módon is megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

Biztosan nem tudhatjuk, hogy hány napig életképes a COVID-19 az egyes felületeken, a szakemberek szerint általánosságban néhány órától 1-2 napig, de úgy tűnik, fém, üveg és műanyag felületeken akár tovább is, hacsak nem gondoskodunk fertőtlenítéssel eltüntetésükről. Nemrégiben az egyik kutató labor pontosabb adatokat is közzétett erről: Levegőben a vírus 3 óráig, rézfelületen 4 óráig, kartonpapíron 24 óráig, műanyagon és rozsdamentes acélon 2-3 napig tud aktív maradni.

20 tárgy, amit rendszeresen fertőtleníts!

Mielőtt a tárgyakat elkezdenéd lefertőtleníteni, nagyon fontos, hogy az alapos, szappanos kézmosásról se feledkezz meg! Így azt is megelőzheted, hogy a kórokozók a kezedről átkerüljenek az otthoni felületekre.
Ha elhagytad a lakást, hazaérkezés után első körben azokat az eszközeidet fertőtlenítsd, amelyekhez hozzáértél:

– a kulcsaidat,
– a kilincseket,
– villanykapcsolókat,
– távirányítót,
– kapunyitót.

Minden olyan tárgyat, amit magaddal vittél, szintén fertőtleníts

– táskádat (különös tekintettel a fülére,
– cipzárjára, gombjaira),
– a pénztárcádat,
– bankkártyádat,
– órádat.

Naponta többször ajánlott elektronikai tárgyak fertőtlenítésére alkalmas szerrel letisztítani

– a telefonodat,
– a TV távirányítót,
– számítógéped billentyűzetét,
– tabletedet,
– fülhallgatódat.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy

– a szemüvegük (napszemüvegük),
– vagy a toll, amivel írnak, ugyancsak kiváló felületet jelent a kórokozóknak. Ezeket is napi rendszerességgel fertőtlenítsd!

Minden ruhát, még akkor is, ha csak egyszer és rövid ideig viseltél lakáson kívül, azonnal dobd a mosógépbe és semmiképp se hajtogasd be mosás nélkül a szekrényedbe!

A cipőt sokan ugyancsak nem kezelik potenciális veszélyforrásként, pedig az! Főként a talpa, amelyen nem csak a koronavírus, de számtalan más kórokozó is megtapadhat, amikor kimész a szabadba.

Mivel a legtöbben nem mosnak minden nap hajat, a kórokozók, a kosz a hajról az ágyneműre, a párnahuzatra is átkerülhet, ezért azt is érdemes pár naponta minimum 60 °C-on vagy a mosógép legmagasabb hőfokán kimosni.

A rendszeresen használt textíliákat, a konyharuhát, a kéztörlőket, törölközőket naponta érdemes cserélni és kimosni ebben az időszakban. A mosószerhez mindig tegyél fertőtlenítő hatású adalékot is!

Az otthonodat javasolt néhány naponta fertőtlenítő hatású szerrel felmosni. Az előteret viszont, ahová beléptek, akár naponta többször is érdemes feltakarítani.

Takarításhoz használj eldobható műanyag kesztyűt, hogy védd magad a kórokozók és a takarításhoz használt vegyszerek ellen. Otthonod, használati tárgyaid takarításához használj fertőtlenítő hatású tisztítószert, hypo-s vagy domestos-os vizet!

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.