A Karácsonyi bejgli története

0

A KARÁCSONYI BEJGLI TÖRTÉNETE

A keresztény kultúrában az adventi várakozás végén elérkezik a várt Karácsony. Egy olyan sütemény van, ami nélkül nehéz elképzelni a Szentestét, a gyertyagyújtást és az ajándékozást: ez a bejgli. A diós és mákos bejgli készítése nálunk néphagyomány. A néphiedelem azt állítja, hogy a mák bőséget hoz, míg a diót a rontás ellen eszik. A bejgli Sziléziából származó kalácsfajta és a 14. századtól vált ismertté Európában de van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. A mákostekercs hazánkban a 19. században kezdett ismertté válni. Elsőként Czifra István Magyar nemzeti-szakácskönyvében 1830-ban „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt. A bejglivel rokon, a zsidó konyhában ismert flódni azonban egyszerre diós is és mákos is. A beigl patkó alakú sütemény volt, amely elsősorban a bécsi zsidóság kedvelt ételének számított. Ebből alakult ki Amerikában a bagel nevű lyukas péksütemény.

Régen a bejglisütés egy teljes napot vett igénybe. A diót megtörték, a mákot és diót ledarálták. Meggyúrták és kinyújtották a tésztát, majd ezek után megsütötték a tekercseket. A reformkonyha képviselői alacsony kalória tartalmú bejglik készítésén dolgoznak: ilyen a tönköly és a csökkentet szénhidráttartalmú lisztes változata.

A Lipóti pékség és bisztrónban idén is megtalálod az ünnepi bejglit. A hagyományos sütemények közül ajánljuk a diós, a mákos és a gesztenyés bejglit. Sőt a dia-wellness és paleo bejglit is ajánlunk kedves vásárlóink figyelmébe. Gyere be hozzánk és kóstold meg. Ha ízlett vigyél haza a családodnak is az ünnepi asztalra.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.