Eljött a gamerek ideje? Bezártságokozta stresszkezelés videójátékkal

0

Ne csak a rosszat lásd benne; a videójátékok azáltal, hogy tökéletesen ki tudnak szakítani a fizikai környezetből; egyfajta mentális vakációra küldhetik az agyadat; sőt olyan képességeket is fejleszthetnek, mint az emlékezés, vagy a tanulás. És ezt nem a kiskamaszod üvölti ki a szobájából csak azért, hogy játszhasson még plusz egy órát.

Minden korábbinál több időt töltünk otthon mostanában: a négy fal között kell dolgoznunk, tanulnunk és itt is kapcsolódunk ki. A bezártságnak viszont számos negatív pszichológiai hatása lehet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet arra, hogy a kijárási korlátozások idején a fizikai aktivitás mellett a mentális aktivitásunkra is nagyon fontos odafigyelnünk.

A bezártság és az elszigeteltség okozta mentális nehézségek csökkentéséhez a videójátékok is hozzásegíthetnek, közösségi élményt pótolhatnak – írja a játékok pozitív hatásaival foglalkozó gyűjtésében az LG Magyarország, tippeket is adva arra, hogy milyen felszereléssel érdemes beszállni a gaming világába.

Hogyan segíthetnek a videójátékok?

A videójátékok gyors, kényelmes és könnyen elérhető lehetőséget teremtenek a közösségi kapcsolódásra, a versenyzésre és agyunk megdolgoztatására. Olyan interaktív élményt kínálnak, amely kiszakít a fizikai környezetünkből, egyfajta „mentális vakációra” küldve agyunkat. Az online játékon keresztül kapcsolatban maradhatunk barátainkkal, szeretteinkkel és akár új ismeretségekre is szert tehetünk. A játékokban számos, a való életben is megjelenő közösségi viselkedési forma van jelen, ilyen például az együttérzés, a csapatmunka vagy a közös stratégiai gondolkodás.

Az ír Lero kutatóintézet felmérése szerint a videójátékok a kognitív készségek széles skáláját – tanulás, emlékezés, gondolkodás, figyelem – fejleszthetik. Ez kifejezetten igaz az olyan akció kategóriába sorolható játékokra, mint például a Call of Duty, a League of Legends vagy a Fortnite. A kutatásban a rendszeres játékosok figyelme, emlékezőképessége, információfeldolgozása és feladatok közötti váltásokra való készsége kimagasló volt azokhoz képest, akik nem játszanak rendszeresen videojátékokkal.

A Genfi Egyetem továbbá bizonyította, hogy a korábban játékokat nem játszók kognitív teljesítőképessége is javulhat az akciójátékokkal, a 60 és 77 év közötti korosztályban például már két hét játék után is kimutathatóan javultak az olyan képességek, mint az emlékezés. A gaming tehát a járvány ideje alatt is aktívan tarthatja azokat, akik egyedül maradtak – bármilyen korosztályba is tartozzanak.

Mit tegyünk, ha most kezdenénk bele?

Nincs szükség különleges képességekre ahhoz, hogy valaki játékossá váljon, ráadásul szinte minden játékban vannak nehézségi fokok is, így hasonló képességű emberekkel szállhatunk versenybe. Kezdőként nem kell nagy befektetésre gondolnunk a felszerelés tekintetében sem. Ahhoz, hogy belekóstoljunk a játékok világába, elegendő egy belépőszintű, átlagos személyi számítógép, egy egér alátéttel, egy kényelmes billentyűzet, egy átlagos mikrofonos fejhallgató vagy headset és stabil internetkapcsolat; véli az LG szakértője.

Szerinte a lehetőségek szinte korlátlanok gaming termékek tekintetében, hiszen a gyártó kínálatában is például az egyszerűbb FullHD kijelzőktől az akár 38 hüvelyk – azaz közel egy méter – átmérőjű, kifejezetten játékosoknak kifejlesztett professzionális kijelzőkig minden kategória megtalálható Magyarországon.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.