ORFK: Azonnal őrizetbe veszik az ittasan vezetőket!

0

Azonnal őrizetbe veszi a rendőrség az ittas járművezőteket Pest megyében, és a szabálysértési bírság kiszabásáig, vagy az ítéletig bent is tartják őket – hangzott el az M1 Híradójában. 2019-ben mintegy 1400 balesetet okoztak olyanok, akik alkohol hatása alatt ültek volán mögé, a halálos kimenetelű baleseteknél a második leggyakoribb ok pedig szintén az ittas vezetés.

Egy autóval közlekedő, 36 éves férfit január elsején igazoltattak a hatóságokTápiószőlősön, az alkoholszonda bűncselekményi határának több mint ötszörösét mutatta ki. Egy másik 36 éves férfi, szintén aznap, körülbelül két üveg bort ivott meg , majd motorra ült. Mindkettőjüket őrizetbe vette a Ceglédi Rendőrkapitányság.

„A Ceglédi Járásbíróság az elkövetők közül az egyiküket egy év, a másikat egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, mindkettőjük büntetését a bíróság próbaidőre felfüggesztette, valamint az egyik férfit másfél évre, a másikat kettő és fél évre tiltotta el a közúti járműveztetéstől”

– mondta a Pest Megyei Főügyészség helyettes szóvivője, Jagusztin Tamás, aki megerősítette, hogy a rendőrség innentől szigorúbban jár el az ittasan vezetőkkel szemben.

Szabóné Berki Bianka, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1 Híradónak kijelentette:

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy járművet csak az vezethet, akinek szeszes ital fogyasztása utáni alkohol nincs a szervezetében. aki mégis ittasan, vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, az hatalmas kockázatot vállal és nem csak saját magát veszélyezteti, hanem a közúti közlekedésben résztvevőket, olykor természetesen a saját utasaikat is.
Ennek természetesen komoly jogi következményei vannak.

A Pest megyei rendőrök a hétvége folyamán is készenlétben állnak, hogy tetten érjék az alkohol hatása alatt vezetőket. Akiknél a szonda a nullánál nagyobb légalkohol-koncentrációt jelez, 0,25 ezrelék alatt szabálysértési őrizetbe kerülnek. Azokat, akiknél ennél nagyobb értéket mutat a műszer, bűnügyi őrizetbe veszik a rendőrök.

„A Pest Megyei Főügyészség, illetve a Pest Megyei Főügyészség illetékességi területén lévő járási ügyészség természetesen minden esetben partnerek a rendőrkapitányságokkal való együttműködésben, hogy az ittas vezetőket minél hamarabb bíróság elé lehessen állítani”

– tette hozzá Jagusztin Tamás.

police.hu

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.