Támogatókat és segítséget vár a Szegedi Vadaspark

0

A járvány miatt március 16. óta zárva tart a szegedi állatkert, így már bő egy hónapja elesnek fő bevételi forrásuktól, a jegybevételtől.

Nehéz helyzetbe kerültek az állatkertek, így a Szegedi Vadaspark is, hiszen az állatokat ugyanúgy kell etetni, ellátni, gyógyítani most, bevétel nélkül is. Az állatkertnek bárki segíthet azzal, ha örökbe fogadja egy-egy lakóját, legyen az törpe víziló, guyanai krokodilteju vagy a Madagaszkár rajzfilmből is ismert gyűrűsfarkú maki. A Szegedi Vadaspark Magyarország legnagyobb területű állatkertje a maga 45 hektárjával. Több mint 200 faj található itt, ezek harmada olyan ritka, veszélyeztetett állat, amelyet nemzetközi fajmegmentési program keretében tartanak.

A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpont is, itt fogadják be a legtöbb vadon sérült, elárvult, vagy éppen a határon elkobzott, jogtalanul tartott védett állatot. Ezek száma félezer is lehet évente.

 

“Az állatkert nehéz helyzetbe került azzal, hogy március 16. óta nem fogadhatja a látogatókat – mondta Verpik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. – Az intézmény bevételének több mint kétharmadát a jegyárak és a vállalkozási tevékenységek teszik ki. A tavasz nálunk kiemelt időszak, húsvétkor rendszeresen 15-20 ezer látogatónk van, ez most sajnos elmaradt. Bár Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a támogatásáról biztosította az állatkertet a vészhelyzet alatt, hogy alapszinten tovább tudjon működni, a nonprofit cég a jelentős bevételkiesés miatt várja az állatbarátok segítségét is.”

 

Az állatkertnek bárki segíthet adója 1 százalékának felajánlásával vagy örökbefogadással.

Utóbbi régi hagyomány az állatkertek világában, amely természetesen nem jár tartási kötelezettséggel, hanem a kedvencek tartásának támogatását jelenti. Az érte kapott elismerő oklevél sokak számára kedves ajándék a segítség élménye mellett. Az örökbefogadás egy izgalmas ajándék is lehet. Számos esetben kapott az intézmény ezzel kapcsolatban fura kéréseket. Egy fiatalember például leánykéréssel kapcsolta össze, a hölgy pedig a fókák társaságában mondott igent.

A támogatás minimális összege egyforma (magánszemélyeknél évi 7 ezer, cégeknél évi 50 ezer forint), legyen szó csupasz turkálóról vagy elefántról.

(Előbbi állatka szuperképessége, hogy teljesen védett a rákbetegség ellen.) A támogatások egy kalapba kerülnek, abból azon állatok is részesülnek, amelyek kevésbé népszerűek. Egy állatot többen is örökbe fogadhatnak. Zuri, a törpe víziló 2020-ban ez idáig a legnépszerűbb az örökbe fogadók körében. Nem csoda, hiszen az idei év nagy szenzációja, hogy ismét született kis víziló a Vadasparkban. A 2019-es évben a legtöbben pápaszemes pingvineket fogadtak örökbe. A Madagaszkár rajzfilm hatására a gyűrűsfarkú makik is nagyon népszerűek. Bár állatkertekben gyakorinak számítanak, vadon az egyik legveszélyeztetettebb főemlős, pár ezer egyede él már csak vadon. A csupaszpofájú tamarint kevesebben fogadták örökbe, pedig természetvédelmi szempontból jelentős faj, és a Vadaspark jó eredményeket ért el a tenyésztésében.

Vannak állatok, amelyeket még nem fogadtak örökbe.

Pedig sok érdekes van közöttük is, mint például a guyanai krokodilteju, melynek takarmányozása nem kis kihívás, ugyanis puhatestűekkel, kagylókkal és csigákkal táplálkoznak. Impozáns megjelenésük, érdekes viselkedésük és a kihívásnak tekinthető tartásuk miatt kuriózumnak számítanak az állatkertek és a terraristák körében egyaránt.

Talán valakinek egyszer ők is megtetszenek.

via. zooszeged.hu

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.