Egységes mobiltöltőt szeretne az Európai Unió

0

Márkától, mérettől és típustól függetlenül legyenek egységesek a mobiltelefonok töltői – ezt szeretné elérni az Európai Unió. Csütörtökön az Európai Parlament határozatban kérte a bizottságot, hogy tegyen lépéseket az ügyben.

Egy máltai képviselő azt mondta, ez segítené a fogyasztókat a mindennapi életben.

“Nem szabályozzuk magát a töltőt, de a töltési csatlakozót igen, ez a mobiltelefonokra, a tabletekre, az e-book olvasókra és a digitális kamerákra is igaz. Vagyis ezt próbáljuk egységesíteni, hogy legyen egy egységes töltési pont”

– mondta egy EP-képviselő, Alex Agius Saliba.

Tíz évvel ezelőtt még 30 különböző töltő volt a piacon Európában.

Ma mindössze három. De a parlament számára ez is túl sok. Az egységesítés segítené az elektronikai hulladék elleni harcot is.

“Az egységes töltővel segíthetjük a környezetünket. Mostanáig évente 51 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik ebből”

– tette hozzá a képviselő.

Az Apple máris jelezte, ellenzik a lépést, amely szerintük gátolja a fejlesztéseket. A fogyasztóvédők szerint viszont jó az irány.

“Ha új terméket vásárolunk, új töltőt kapunk hozzá. Miért nem kérdezik meg a vásárlót, akar-e újabb töltőt, vagy sem. Akkor is többet fizet a termékért, ha nincs szüksége másik töltőre”

– mondta egy fogyasztóvédő, Frederico Da Silva Brüsszelben.

Az unió a tervek szerint még idén elfogadná a szükséges jogszabályokat.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.