18 cápát nyílvánítottak védetté

0

Tizennyolc veszélyeztetett cápa- és rájafaj, valamint háromféle tengeriuborka került védelem alá, az állat- és növénykereskedelmet szabályozó CITES vasárnapi genfi fórumán.

Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett washingtoni egyezményt aláíró országok csak akkor foghatják ki őket a tengerből, ha bizonyítani tudják, hogy kereskedelmi célú halászatuk nem veszélyezteti a fennmaradásukat. – A kormányok így nem importálhatnak például cápahúst, csak ha a halászatuk és feldolgozásuk nem befolyásolja a populáció fenntarthatóságát.

Ez nem egy tökéletes rendszer, de a CITES előtt képtelenség volt nemzetközileg szabályozni a veszélyeztetett állatok kereskedelmét. Ez persze nem azt jelenti, hogy az emberek nem ehetnek cápahúst – magyarázta a szervezet alelnöke, Susan Lieberman.

Az ülés legnagyobb eredménye, hogy védelem alá került a világ leggyorsabb – akár 130 kilométeres sebességre is képes – cápafaja, a makócápa.

A négyméteres veszélyeztetett ragadozó uszonya igazi ínyencségnek számít Ázsiában, így gyakran kerül a halászok hálójába.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.