Japán hatalmas viharra készül

0

Legkevesebb 10 halálos áldozatot követelt a Japánra szombaton lecsapott Hagabisz tájfun. 16 ember eltűnt az ítéletidőben.

A néhol ezer milliméter csapadékot hozó trópusi vihar nyomán kiáradtak a folyók. Nagano egyes részein a lakóházak emeletének szintjén hömpölygött a Chikuma.

A hatóságok 7 millió embert szólítottak fel, hogy hagyják el lakóhelyüket. Leállt a vasúti közlekedés, a szuperexpresszek a tokiói pályaudvaron állnak vízben.

A repterek is bezártak a főváros környékén, így a Chiba-i Narita is – összesen több mint ezer járatot töröltek, és a metró sem jár a fővárosban.

A tájfun miatt háztartások százezrei maradtak áram nélkül. A japánban zajló rögbi-vb két szombati mérkőzését törölték. Vasárnapra az ország középső és keleti részén visszavonták a kitelepítési utasításokat. Egy-egy szakaszon már újraindult a vasúti közlekedés.

A Haneda repülőtér is fogadott és indított néhány járatot. A Hagabisz filippínó nyelven “sebességet” jelent.

Ez volt a legerősebb trópusi vihar a Japánt megtépázó, 1959-es Vera tájfun óta. A távol-keleti országot évente mintegy 20 tájfun éri el, de a fővárost, Tokiót a legritkább esetben érinti.

A Hagabisz ez alól is kivételt jelent.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss információkról, kattints a feliratkozás gombra!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.